Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brit rövidszőrű cicus

2009.08.30
brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű az egész világon az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb cicafajta, melynek oka többek között kiváló természete és gyönyörű, elegáns külleme.

Történet: 

A cicafajtákról szóló cikkel szerint "ezen cicák  ősei az angol házimacskák legszebb példányai voltak, melyek őseit még a rómaiak vitték be hadjárataik során az országba.

Szigetország lévén, Angliában kialakulhatott egy, az európai házimacskáktól eltérő, jó ellenáló képességű házimacska fajta, amelyet először erejéért, jó vadászképessgéért, hűségéért becsültek, majd aztán a tenyésztők tudatosan kezdték el továbbtenyészteni.

A híres londoni Crystal Palace-ben megrendezett, 1871-es kiállításon is főleg perzsa és brit macskákat mutattak be, a győztes egy 14 éves brit cica lett, így indult el ez a fajta világkörüli hódító útjára. Hazánkba az 1980-as években jutott el."

 

Testalkat: 
zömök
Szőrhossz: 
rövid
Aktivitás: 
normál
Gondozása: 
átlagos
Természet: 
társaságkedvelő

Megjelenés: 

Egy brit cicában - főleg a kölykökben - a tekintet, a kerek, "macis" fejforma ejti általában rabul a macskaimádókat. Ezeket a fajtákat előszeretettel használják a reklámok. lásd. Whiskas.

Erőteljes, zömök, izmos test, tömött bunda, gömbölyű fej, rövid orr és apró fülek jellemzik a brit rövidszőrűeket. A nemzetközi standardok rengeteg színváltozatot elfogadnak.

A nőstények 3-5 kilogramosak, a kandúrok elérhetik a 8 kilós súlyt is.

  Viselkedés: 

Intelligens, nyugodt macska lévén nem véletlen, hogy hatalmas népszerűségnek örvend. Finom bundája miatt igazi simogatnivaló „plüssmacska", amely még Hollywoodban is sztár lett: különféle

filmekben, reklámokban szerepelt. A brit rövidszőrű mindig résen van, figyel, hogy mi zajlik a családban, ahol él. Csendes, nem ugrál hebehurgya módon, inkább méltóságteljesen nézelődik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.