Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Még egy kis érdekesség

2009.02.02

Az alapgondolatot, hogy erre még pár sort vesztegessünk a hét végén olvasott cikk adta, melynek olvasása közben a saját tapasztalataim is előjöttek azokról a dolgokról, melyek cicatartás közben előfordultak.

Sokszor gondolkodóba esnek a gazdik, hogy vajon miért borzolja kedvencük fel szőrét, ha megijed? Aki látott már cicust megijedni tudja, hogy az első reakciója, hogy elfut. Csak akkor kezdi felborzolni az amúgy gyönyörűen sima bundáját, ha sarokba szorítják, vagy a kölykeit védi. A cicus ettől nemcsak nagyobbnak tűnik, hanem sokkal félelmetesebbnek is, hiszen ilyenkor kivillantja metszőfogait is és a fülét is hátra símítja. Sokszor még a gazdi is meglepődik milyen félelmetes az amúgy békés gyönyörűség. Nekünk szerencsént volt, cicusunk élete során csak egyetlen egyszer fújt, ami így visszagondolva kuriózum volt. Viszont többször igyekezett egy-egy jól irányzott taslival a vele tiszteletlenül bánót megregulázni.

Dani cica kapcsán jutott eszembe, hogy a tükör micsoda erőfitogtatásra adott alkalmat őfelségének. Rendszeresen féloldalas felborzolt szőrű pózban próbálta megfutamodásra kényszeríteni a tükörben látott "betolakodót", aki amúgy ugyancsak az ő fegyverét használta, és galád módon ő is felborzolta a szőrét és nem tágított. 

Akinek már volt cicusa tudja, hogy őt nem lehet betanítani különböző mutatványokra, csak ha ő is akarja. Ez azért van, mert a cicusok sokkal önállóbbak és önfejűbbek mint a kutyák. Sok keleti típusú cica szeret pl. apportírozni, visszahozni az eldobott játékszert. Sokszor előfordult hogy galacsinná gyűrt alufóliát, ha eldobtuk visszahozta. De alkalmanénk kutyaként viselekdve, morgás közepette rohangált a labdával fel-alá a lakásban az összes létező szőnyeget egy halomra tornyozva. 

Több cicus megtanulja és szereti is a pórázaon való sétáltatást. Hát ezzel nekünk nem volt szerencsénk, mert amikor a "kistermetű" (9 kg-ot elérő) cicusunkra rákerült a póráz, azon nyomban lefeküldt és csak daruval lehetett vontatni. Sok dicsérő szó és jutifalat bevetésével sem sikerült jobb belátásra bírni. Az állati viselekdés kutatók szerint a legtöbb cicus igen értelmesen megtanulja, hogy mit szabad és mit nem, azon kívül nagyon jól alkalmazza, hogy melyik gazditól mit lehet és mivel kicsikarni. Legyen az jutifalat, vagy extra ciróka.

Még egy gondolat arról, hogy miért mutatja meg a cicus a zsákmányát a gazdinak? Mint kiderítették nem azért, mert dicsekszik, hanem azért mert a gazdit egy szánalmas lúzernek tartja, és megpróbál bennünket inspirálni a vadászatra, illetve ezzel szeretné bemutatni, hogy hogyan kell vadászni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.