Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vadmacska

2008.11.27

 

Mint minden macsakaszerető és is kíváncsi voltam a házimacska és a kistermetű vadmacskák eredetére, hogyan alakultak ki és milyen formában maradtak meg a vadonban. A Wikipédia meghatározása és ismertetése eléggé részletes, úgyhogy arra gondoltam inkább abból idézek több részletben:

"A vadmacska (Felis silvestris) egy kisméretű ragadozó, amely Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában honos. Kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű élőlényekkel táplálkozik. Számos alfaja van, melyek a világ különböző régióiban terjedtek el, ideértve a mindenütt jelenlévő házimacskát (Felis silvestris catus) is, amely minden lakható kontinensen és a világ nagyobb szigetein is elterjedt, majd elvadult.

Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél: szavanna, nyílt erdő és füves puszta. Habár a háziasított alfajánál, a házimacskánál rengeteg alak- és színváltozat előfordul, a vad egyedek színe mindig közepesen barna, fekete csíkokkal. Hosszuk 50 és 80 cm közötti, 3 és 6 kilogramm közötti súllyal rendelkeznek. Az afrikai alfajok valamivel kisebbek és világosabb barnák.

A vadmacskák különösen félénkek. Messze elkerülik az emberi élőhelyeket. Magányosan élnek, territóriumuk nagyjából 3 km² egyedenként.

Magyarországon ismert populáció a Gerecse és Vértes területén található."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.