Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fügéről

2008.10.21

Mint a legtöbben nagyon sokáig én is csak az aszalt, kandírozott fügét ismertem és szerettem. Nem is tudtam elképzelni milyen lehet nyers gyümölcsnek. Amikor megkóstoltam úgy éreztem, hogy eléggé "zöld" íze van. Ma már más a helyzet a fügének a nyers változatát is kedvelem, de igen nehéz hozzájutni. A nyers változatban történő fogyasztás még nem eléggé elterjedt.  Ezért gondoltam utánanézek egy ici-picit mi is ez a gyümölcs. Azt hallottam, hogy a törökök hozták magukkal Magyarországra és először a Gellért-hegy déli lejtőjére telepítették a szőlők helyére. A füge Földközi-tenger környékén szinte minden országban megtalálható és kedvelik is. A legtöbb aszalvány Kis-Ázsiából kerül a kereskedelembe. Nálunk a füge jókora bokorrá vagy kisebb fává nevelhető. Szereti a napos, védett helyet, a termékeny talajt és az egyenletes vízellátást. Télre ajánlatos ágakból és lombból kis sátrat emelni körülötte nem is annyira a hideg, mint inkább az ólmoseső ellen. A fügebokor dugványozással és bujtással viszonylag egyszerűen és biztonságosan szaporítható.
A füge évente kétszer virágzik. Az őszi virágokból fejlődő terméskezdemény - ha nem fagy el télen - tavasszal fejlődik ki. Úgy hallottam, hogy hazai fügefajták gyümölcse aszalásra nem  alkalmas, de friss fogyasztásra kiváló és kitűnő ivólé. Dzsem, lekvár, sőt bor is készíthető belőle. 

A fügével kapcsolatban még nem árt tudni, hogy ugyan úgy az édenkert gyümölcse akárcsak az alma. Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja. A történelem során is felbukkan párszor, mert  a szárított füge a római légiók katonáinak fontos útielemózsiája volt, mert kis helyen elfért, tápláló volt  és nem romlandó. 
 Kleopátra is imádta a fügét, mely széppé tette a bőrét. "A füge nagyon sok fontos növényi rostot tartalmaz, ami a bőr tisztulását erősen elősegíti. Állítólag csökkenti az izzadást és található benne egy olyan érdekes vegyület, melytől egyenletesen és gyorsan barnulhatunk. Jótékony hatással van a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségekre is. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde, kb. 50 mg kalcium, 1,2 mg vas és csak 60 kalória.  A füge az első hivatalos "fitnesz gyümölcs" gyorsaságot növelő sport tápszerként szolgált az ókorban, sőt a győztest is fügekoszorúval jutalmazták. 

A fügének több száz alfaja létezik. Tényleg nem gyümölcs- valójában virág! Egyetlen fügének látszó gyümölcsben közel 1500 apró virág van, majd apró termésekké válnak. A fügét egy aprórovar, a fügedarázs termékenyíti meg, ugyanis a növeény a darázs nélkül erre maga nem volna képes. A növényben ugyanis együtt van jelen a bibe és a porzó is, de mivel a bibe hamarabb érik, mint a porzó kibocsátaná a pollent, a növény nem lenne életképes."  (Az idézett részeket Gáspár Katalin cikkéből ollóztam.)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.