Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A levegőszennyezésről

2008.05.21

 

 

A napokban akadtam egy cikkre, melyben arról írtak, hogy  a levegőszennyezés hatására kisebb távolságokra  jut el a virágok illata. -Az ezzel kapcsolatos  kutatások  eredményei arra is választ adhatnak, hogy egyes beporzó rovarok, leginkább a méhek állománya is ezzel összefüggésben csökkenni látszik. A kutatók felállítottak egy modellt, amely azt mutatta be, hogy a virágok illatát, illetve a virágport hogyan szállítja a szél, ezt matematikai számításokkal is alátámasztották. 

" A virágok által kibocsátott illatanyag könnyen összekapcsolódik a levegőben lévő szennyező anyagokkal, például az ózonnal. Vagyis ahelyett, hogy a virágillat messzire jutna a légáramlatokkal, átalakul, így nagyobb távolságokra már nem jut el. "

„Az illatmolekulák kevésbé szennyezett környezetben akár 1000-1200 méterre is eljuthatnak. Viszont főleg a nagyvárosokban és környékükön, a szennyezett levegő miatt ez az érték legfeljebb 200-300 méter” – nyilatkozta a sajtónak Jose D. Fuentes, a kutatócsoport egyik tagja.

Azt is kifejtették, hogy mivel a rovarok kevésbé veszik észre a beporzandó növényeket  többet kell repülniük, mire megtalálják a megfelelő növényt. Mint tudjuk a méheknek a virágpor a táplálékuk:  a szennyezett levegő miatt nehezen találnak rá a virágokra, ezért úgy tűnik számukra, hogy táplálékhiány van, amely állomány csökkenéséhez vezet.
"Nemrégiben más kutatások kimutatták, hogy többek között Hollandiában illetve Kaliforniában jelentősen csökkent a méhek állománya. A jelenséget a levegőszennyezésnek tulajdonítják. "

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.