Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csokoládé

2008.03.02
 

A csokoládék között megkülönböztetünk táblás-, üreges-, ét-, és tejcsokoládét. Mind az étcsokoládé, mind a tejcsokoládé lehet ízesített (pl. kávéőrleménnyel), vagy dúsított. A dúsításra általában mogyorót, mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöket használnak. A töltött csokoládék tölteléke lehet a fondant, a nugát.

A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvakban (mandula, mogyoró) található számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost mind fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Gazdag B1-, B2-, B6- és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, káliumot, kalciumot és rezet tartalmaznak számottevő mennyiségben. A B-vitaminok létfontosságúak az idegrendszer működésének biztosításához. Az E-vitamin hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), és kedvező hatása van az immunrendszerre. A réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A mogyoró és a kakaó egyaránt jó rézforrásnak számít. Az olajos magvak ezen értékes anyagok mellett jelentős mennyiségű élelmi rostot is tartalmaznak.

A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét a szervezetbe. Azonban az étrend változatossága, más antioxidáns források biztosítása (gyümölcs, zöldség stb.), vagyis sokféle élelmiszer arányos felhasználása továbbra is elsődleges szempont a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításában.

Az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a minőségen kívül a mennyiségekben rejlik: a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek – például a csokoládé - fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével. Sőt – a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve – előnyökkel is kecsegtetnek. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz viszonylag kis térfogatban, tömegben, ezért ezek gyors pótlására is alkalmas, katasztrófa helyzetekben akár életmentő lehet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.