Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány érdekesség az illemszabályok közül

2008.01.09

A minap böngészés közben botlottam bele a "FEMINA.hu." oldalon az illemszabályokkal kapcsolatos ismertetésbe, amit most szeretnék közzétenni, nem azért mert célzásnak szánom, de véleményem szerint nem árt átismételni a fontosabb szabályokat.

Gyakran okoz problémát az "ön" és a "maga" megszólítások használata.  Mivel szinte ez az egyetlen módja az idegenek udvarias megszólításának, érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik is a helyes.  És hogy melyik ? Mindkettő, a lényeg ugyanis, hogy udvarias hangsúlyban ajuk elő. Nyilvánvaló, hogy az "ön" kifejezés jóval udvariasabban hat, és több tiszteletet sugároz, ám tévedés, hogy a "maga" megszólítás helytelen lenne. Ez ugyanis hasonlóan udvarias lehet, ha a megfelelő hangsúllyal használod, ám lehetőleg hozzád közelebb álló személy esetén - és természetesen csak akkor, ha nem veszi sértésnek vagy illetlenségnek az illető.

Fontos tudnod!
Soha ne használjuk a "maga" megszólítást felettessel, tanárral vagy más, rangban felettünk álló személlyel szemben, ha társaságban vagyunk, mert könnyen neveletlennek tűnhetünk mások szemében!

Remélhetőleg azt a legtöbb férfi és nő tudja, hogy nyilvános helyre először a férfi lép be, majd őt követi a nő. De mi a helyzet akkor, ha több férfi társaságában vagyunk? Nos, ebben az esetben is a férfi megy előre, pontosabban egy közülük, a többi a nő után lép már csak be az ajtón. Sőt, az asztalkeresés is a férfiak feladata, még akkor is, ha a nő nevére foglaltak asztalt! Hölgyeim! Ne felejtsük el, a nőknek a legjobb hely jár, ráadásul a férfiaknak mindig a nő bal oldalán kell helyet foglalniuk, kivéve akkor, ha megkérték ennek ellenkezőjére.

 

 

Közlekedni is udvariasan illik!

 

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy illik átadni az ülőhelyet az idősebbeknek, a terheseknek, a betegeknek; illetve a férfiaknak, ha nővel "ülnek" szemben. És azt tudtad, hogy a vonaton a férfiaknak illik elsőként felszállniuk, majd felsegíteniük a társaságukban lévő hölgy csomagjait?
Sőt a buszokon és villamosokon a táskák hordására is vonatkoznak szabályok: a táskákat illik a kijeölt helyen elhelyezni, ám ha erre nincs lehetőség, akkor a kisebbeket illik magadnál tartani, ha pedig nagyobb táskával vagy, akkor azzal félreállni, hogy ne akadályozz másokat.
És az öltözék? Természetesen illik rendezett külsővel az utcára lépni, így a tömegközlekedési eszközökön is hasonlóan közlekedni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.