Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tulipán

2008.03.13

A tulipán története
E virág történetéről tudni kell, hogy a XVI. sz-ban kezdték meg a honosítását, őshazája nem Hollandia, hanem a Török birodalom. Az első hagymát O. de Busbecq a török szultán ausztriai nagykövete hozta az öregkontinensre. Egy holland kertész megszerezvén ennek a virágnak a hagymáját, hazájába vitte, hogy nemesítsék. A különleges egyedi holland fajták meghódították az egész világot. Horribilis összegeket voltak képesek fizetni egyesek- 1836-ban közel 10000 márkát adtak egyetlen hagymáért. A tulipánláznak egy Amerikából érkező olcsó hagymafajta vetett véget.

Kép
A tulipán, mint szimbólum
Alapvetően a nőiességet jelképezi. A magyar népművészetben a leggyakrabban előforduló motívum illetve díszítő elem. Fejfákon, kapufélfákon, hímzéseken, cserépkorsón ládákon, széktámlákon találhatjuk meg. A szerelmi ajándékok elengedhetetlen díszítője, súlykolók, mángorlók, ládikák titkos jele. A virág a szerelemi üzenet titkát hordozza ugyanis gyakran szívvel együtt rajzolták egymásba a jelképet. Erotikus jelkép voltát igazolja formája, mint két széttárt női comb, mely a vulvát rejti magába., vagy másképpen az élet kapujának ikonikus ábrázolása.. Az népi hiedelmek szerint a a nemi szerveknek gonosz távoltartó ereje van, így ezt a szimbólumot kapufélfára is vésték.

Ültetése, ápolása:
A hagymákat ősz végén, Október utolsó hetéig a fagy beállta előtt dugdossuk a földbe. Ültetés után öntözzük meg, majd a fagy közeledtével készítsünk takarót fölé. Március első hetében bújik elő zöld „Rügyecskéivel”, s áprilisra virágzik ki. És gyönyörű színeivel díszíti kertünket.00

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.