Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Virágok

2008.03.27

Virágok

Aki a virágot szereti rossz ember nem lehet - tartja a néphit. Csakhogy nem elég a virágot szeretni, azt gondozni, ápolni is kell. Ehhez adnak segítséget az alábbi ötletek.

  • Szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. A túlságosan hideg víz árt a növényeknek!
  • Az öntözővizet hagyjuk egy napig állni, az esetleges klórtartalom elpárolog a növényen nem keletkeznek barna foltok.
  • A föld kellő nedvességét kipróbálhatjuk, ha ujjunkat két centiméternyire a földbe dugjuk. Ha nedves, még nem kell locsolni. A tojás főzővize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre. Sok, a növénynek szükséges ásványi sót tartalmaz. A tojás héjat ne dobjuk ki, tegyük egy napra vízbe, másnap locsolhatunk ezzel a vízzel. Ne tartsuk tovább egy napnál. Mert a tojáshéj rothadása már káros lehet!
  • Az öntözővíz lágyításához helyezzünk tőzeget egy vödör egyharmadáig. Töltsük fel vízzel, egy nap múlva már locsolhatunk a leöntött vízzel. Az akvárium elhasznált vize - ha nem büdös - vagy a mélyhűtött halból kiolvadt víz jó műtrágya.
  • A megnyugodott, állott ásványvíz kiváló locsolószer. Gumós és hagymás növényeket mindig alulról öntözzük. Csurgassunk vizet az alsó tányérba, és ebbe helyezzük bele a cserepet. Ha néhány napig nincs módunk öntözni, takarjuk le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával vagy apró zúzalékkal. Ha sok szobanövényünk van, a fűtési idényben ne feledkezzünk el egy levegőnedvesítővel páradússá tenni a levegőt, de mindenképpen gyakran permetezzük le a növényeket! Télen, a fűtetlen szobában tartott növényeket csak ritkán, hetente egyszer-kétszer öntözzük. A helyiséget rendszeresen szellőztessük, de túl hideg levegő ne értje a növényt. Ha porosak - időnként langyos vízzel permetezzük be a leveleket. Fagypont alatti kamrában elrothad a növény! Ha 'kinőtték a szobát', ajándékozzuk el a szép példányokat. Hólé, illetve esővíz a legjobb öntözővíz. Sok, a növényeknek fontos, ásványi anyagot tartalmaz.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.