Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bejgli

2007.12.30

Régi idők receptje: beigli (bejglitészta)

Egy kg liszthez 1/2 kg margarint számítok. Hozzáadok 20 dkg cukrot, 2 dkg élesztőt, kevés sót, 2-2,5 dl tejföld, 1-2 kávéskanál rumot és az egészet jól összedolgozom. A tésztát sütés előtti este gyúrom meg, négy cipót formálok belőle és reggelig letakarva hagyom a gyúrótáblán. Reggel kinyújtom, megtöltöm. A tetejét  félórás időközönként kétszer megkenem (1 egész tojás és + 1 sárgája kikeverve) és hideg helyen tartom. A második kenés után is szintén hideg helyen fél órát áll. Sütés előtt a tetejét több helyen megszurkálom.  Előmelegítés után lassú tüzön kb. 45-50 perc alatt márványos pirosra, készre sütöm.

Diótöltelék: két bejglire fél kg diót számítok, amit ledarálok. 2 dl tejjel felfőzöm a diónyi vajat, hozzákeverek 20 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 citrom és 1 narancs lereszelt héját a darált diót és 3 kiskanál rumot. A keveréket lehetőség szerint jó szárazra kell főzni.
Máktöltelék: két bejglire 40 dkg darált mákot számítok. 2 dl tejjel felfőzöm a diónyi vajat, hozzákeverek 20 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 citrom és 1 narancs lereszelt héját a darált mákot és ízlés szerint egy kis maréknyi - rumba áztatott - mazsolát. A keveréket lehetőség szerint jó szárazra kell főzni.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.